" />

Verborgen camera

U heeft last van fraude? VMB security & solutions kan u helpen met het legaal plaatsen van een infrarood camera of verborgen camera's om diefstal en ontvreemding tegen te gaan. Ondanks de aangescherpte wetgeving is het mogelijk om uw bedrijf of woning hiermee te beveiligen. Er gelden echter wel een paar regels en voorwaarden. Onze rechercheurs kunnen u voorzien van de benodigde informatie plus de verborgen camera's.

Wanneer is het plaatsen van een verborgen camera legaal?

Werkgevers kunnen gebruik blijven maken van een verborgen camera op de werkvloer. Echter alleen als zij een sterk vermoeden hebben van diefstal, fraude of enig ander onrechtmatig handelen van het personeel. Dit sterke vermoeden is heel erg belangrijk. Indien dit niet aangetoond kan worden, is het plaatsen van verborgen camera's illegaal. Indien men de intentie heeft een verborgen camera te plaatsen, geldt verder dat het bedrijf de werknemers vooraf op duidelijk wijze schriftelijk (!) moet laten weten dat het inzetten van verborgen camera's wordt overwogen. Dit kan o.a. door een melding in de personeelsnieuwsbrief, een memo, een bepaling in het arbeidscontract of een mededeling in een (genotuleerd) werkoverleg.

Nieuwe regels

Er gelden als sinds enige tijd nieuwe regels met betrekking tot het plaatsen van (verborgen) camera's. Met name het sterke vermoeden moet aangetoond kunnen worden en het inzetten van verborgen camera's moet in verhouding staan tot het gepleegde misdrijf. Dit is van belang als u fraude in uw bedrijf wilt bestrijden! Een sterk vermoeden kan bijvoorbeeld aangetoond worden doordat geld mist, voorraden niet kloppen, de producten in de markt voor een sterk gereduceerde prijs worden aangeboden, et cetera. Mist u theezakjes in de kantine of iets dergelijks, dan staat 'het misdrijf' niet in verhouding met het plaatsen van verborgen camera's. Wij zullen dit dan ook ten zeerste afraden.

Meer weten over de belangrijkste wijzigingen? Dan verwijzen wij u naar de artikelen 139f en 441b in het Wetboek van Strafrecht.

Strafbaar

In een winkel is het verplicht om de aanwezigheid van (verborgen) camera’s voor toezicht en beveiliging duidelijk aan te geven. Voor bedrijven geldt hetzelfde, want in de basis is het gebruik van een camera op niet voor het publiek toegankelijke plaatsen (bijvoorbeeld het magazijn of kantoren) strafbaar. Er staat een gevangenisstraf of geldboete op het overtreden van deze regel.

Verborgen camera plaatsen

Ziet u geen andere mogelijke aanpak dan het plaatsen van een verborgen camera om fraude in de particuliere sector in uw bedrijf aan het licht te brengen, dan adviseren wij u de hulp van een deskundige in te roepen. Aanpak van fraude is een vak apart en de regelgeving omtrent verborgen camera's streng en complex. Onze rechercheurs weten waar ze het over hebben. Zij hebben de ervaring en de benodigde technische kennis om u te helpen.

Gaat u zelf aan de slag met deze materie dan is het mogelijk dat bewijs verloren gaat of erger u wordt beschuldigd van het plegen van een strafbaar feit.

Vragen omtrent verborgen camera's

Mocht u vragen hebben omtrent verborgen camera's of het plaatsen van een verborgen camera, laat het ons dan weten. Mail ons (info(@)VMBrecherche.nl), bel ons (+31 (0)36 549 9819) of vul het contactformulier in. Wij helpen u graag!

Vul dit formulier in voor meer informatie en een GRATIS Fraudepreventiegids!

Voorbeelden verborgen camera